• Йерихонска роза (Rose of Jericho) или Възкръсващото растение

Йерихонска роза (Rose of Jericho) или Възкръсващото растение

Искате ли да добавите към колекцията си от растения едно уникално растение със специална история? Розата на Йерихон (Rose of Jericho), позната още като Възкръсващото растение, Йерихонска роза и Растение динозавър, ще ви впечатли с уникалния си вид и способността да възкръсва от напълно изсъхнало състояние.

Латинското име на Йерихонската роза е Selaginella lepidophylla. Среща се в Чихуахуанската пустиня в САЩ и Мексико. Естествената среда на този вид селагинела са пустинните райони, в които растението се е адаптирало да оцелява при дълги периоди на засушаване, дори, когато в продължение на години не вали дъжд. В периода на покой, Розата на Йерихон свива листата си към вътрешността  и наподобява изсъхнало кълбо. В този вид, вятърът носи растението из пустинята и листата се разтварят при наличието на влага.

Възкръсващото растение претърпява пълна трансформация, когато има достъп до влага. На пръв поглед мъртвата селагинела постепенно се отваря и се превръща в красиво зелено растение с меки фини листа, наподобяващо папрат. Макар и да прилича на папрат, Йерихонската роза е примитивно растение и принадлежи към мъхообразните растения.

Легендата за Йерихонската роза

Уникалните възможности на този вид селагинела да възкръсва са вдъхновили много легенди и вярвания свързани с това растение. Често му се преписват магически способности. В някои култури се вярва, че ако добавите 5 монети във водата, в която се съживява растението, то ще ви донесе богатство. Легендата твърди, че трябва с тази вода да се намажат прозорците и вратите, за да се привлече късметът.

В християнството, растението символизира раждането, смъртта и възкресението.

Грижа

За да събудите Йерихонската роза, поставете растението с листата нагоре в съд с чиста вода стайна температура. Поставете съда на слънчево място, но далече от пряка слънчева светлина и течения. Сменяйте водата с чиста всеки ден в продължение на няколко дни (не повече от 3). След събуждането на Йерихонската роза, преместете растението в съд постлан с няколко сантиметра ситни камъчета и долейте вода така, че да покрие грунда. Поставете растението върху камъчетата. Сменяйте водата всеки ден с прясна. След около седмица извадете Йерихонската роза от водата, за да й дадете възможност за почивка и следване на естествения цикъл на живот. След около 2 седмици в покой може да поставите растението във вода,  за да възкръсне отново за живот.

Почва: Не изисква почва. Не се засажда в пръст. Поставя се в съд с вода, в който може да поставите грунд, ситни камъчета.

Поливане: Йерихонската роза се събужда от покой при досег с влага. Не оставяйте растението потопено във вода за повече от няколко дни.

Светлина: По време на активния период на Йерихонската роза поставете растението в съд в добре осветено място, далече от пряка слънчева светлина и течения. По време на покой може да съхраняване растението на сухо хладно място.

Размери: Расте сравнително бавно. Достига около 30см на широчина.

Торене: Не се изисква торене освен в случаите, в които Йерихонската роза показва симптоми на дефицит. Тогава може да се тори с разредена универсална тор.

Размножаване: Селагинелата се размножава чрез спори. Възможно е и чрез внимателно разделяне на растението и кореновата система. 

Сходни етикети

Възкръсващото растение Йерихонска роза Йерихонската роза селагинела Rose of Jericho Растение динозавър

Коментари