Kогато са поставени при неподходящи за отглеждане условия, цветята се развиват неправилно и вегетативните им органи функционират непълноценно. Растението започва да губи жизнеността си. Влошената визия не поставя под риск съществуването му, но го прави особено податливо към различни вирусни и гъбични инфекции. Ето някои от тях:

 • БРАШНЕСТА МАНА ПО БЕГОНИЯТА ( Причинител: Oidium begoniae)

Симптоми - върху по-младите листа, стъблата и цветните пъпки се появяват белезникави петна, покрити с плътен бял мицел. Впоследствие петната покафеняват, листата опадат и растението може да загине. При някои видове бегонии симптомите са нетипични - брашнестият налеп е по-слабо развит. Благоприятни за болестта са температури над 21°C и не много висока въздушна влажност. Развитието се ограничава при температури над 30°C.

Борба - Препоръчват се по-скоро превантивни мерки: оптимален поливен режим, унищожаване на заразените листа, по-ниска въздушна влажност около растенията. Избягва се вечерното поливане.

Препарати- Най - успешен в борбата с болестта е Топсин М 70 ВД.

Предлага се в опаковки от 20, 50 и 100 гр. Прави се разтвор от 0.15 % препарат (1,5 гр. се разреждат в 1л вода)

За поръчка и повече информация ТУК

Симптоми - Непосредствено след заразяването, върху листата се появяват неправилни петна, които постепенно се разрастват. В началото са мръснозелени, а после - тъмно кафяви. Разполагат се предимно по периферията на листната петура. При по-висока въздушна влажност петната се покриват с характерен сив налеп от спорите на гъбата. Инфекцията може да се разрасне бързо и да доведе до изгниване на цялото растение.

Болестта се развива през по-мрачните зимни дни.

Борба - Болните растения или засегнатите части се отстраняват. Трябва да не се допуска сгъстяване на цветята и да се осигури ниска въздушна влажност на пространството около тях.

Препарати- Топсин М 70 ВД.

Симптоми - Вирусът има широк кръг от гостоприемници, върху които предизвиква заболявания с различни симптоми като мозаeчно напетняване на листата, несиметричност при развитието им и цялостно нарушаване на растежа. Разпространението от болно на здраво растение се извършва посредством листни въшки, а също така и от човека.

Борба - Трябва да се внимава с другите потенциални носители на болестта като филодендрон и спатифилум, от които вирусът може да се разпространи.

Препарати: Третира се против листни и щитоностни въшки - основните преносители на болестта.

- Моспилан 20 СП - системен инсектицид с контактно и стомашно действие. Приготвя се 0,0125% разтвор от препарата (1,25 гр. се разтварят в 10 л. вода.)

За поръчка и повече информация ТУК

- ДЕЦИС 2,5 ЕК - 0,05%- несистемен пиретроиден инсектицид с контактно и стомашно действие.
За поръчка и повече информация ТУК

-АКТАРА 25 ВГ- 0,006 % - системен неоникотиноиден инсектицид с контактно и стомашно действие

За поръчка и повече информация ТУК

  - Би-58 - 0,05 % - системен инсектицид и акарицид с контактно и стомашно действие
  За поръчка и повече информация ТУК

  • ФУЗАРИЙНИ ЛИСТНИ ПЕТНА ПО ДРАЦЕНАТА (Причинител: Fusarium moniliforme)

  Симптоми - Oтначало листните петна се появяват на по-младите листа. Те са овални и белезникави, като постепенно придобиват червено-кафяво оцветяване с по-светъл ореол. При по-висока влага върху тях се образува кремаво-оранжев налеп от спорите на гъбата. Когато условията са благоприятни, заболяването по драцената се развива и по проводящата система. Стъблата омекват, а растенията загиват.

  Борба - Ако не се мокрят листата, заболяването може да се избегне. Добрият почвен дренаж също е предпоставка за ограничаване на гниенето.

  Препарати- Най-доброто средство е Топсин М 70 ВД.

  • КАФЯВИ ЛИСТНИ ПЕТНА ПО ЮКАТА (Причинител: Coniothyrium concentricum)

  Симптоми - Първоначално върху по-старите листа на юката се появяват дребни светли зони, които след време придобиват кафяв цвят. Обикновено са елиптични и разпръснати върху горната повърхност на листа. Често около петната се появява жълт ореол.

  Борба - Най-важната част от контрола е премахването на старите листа. Растението не трябва да се оставя навън, когато вали. При поливане се избягва намокрянето на листата.

  http://www.plants.bg