Фаленопсис са едни от най-лесните орхидеи за отглеждане в дома. Ако се спазват няколко прости правила, фаленопсисът ще ви радва няколко месеца с прекрасни цветове. За разлика от много други орхидеи, той може да се пресажда по всяко време, въпреки че най-добре е това да се прави, когато орхидеята прецъфти. Фаленопсис се отглежда най-добре на източен перваз, на юг и запад също, но e добре да има ефирни пердета, за да се предпази от преките слънчеви лъчи. Подходяща температура за отглеждане на фаленопсис е от 16 °С до 30°С. Относителната влажност на въздуха трябва де е от порядъка на 50% - 70%. Най-подходящият субстрат са борови кори, дребни за по-малките видове и средни за по-големите.

                    

Поливането на фаленопсис е удачно да се извършва сутрин, за да може водата, която попада в розетката да се изпари. Необходимо е тази  вода да се попива със салфетка, в противен случай това може да доведе до гниене.

                                                            

Торенето се извършва с балансиран тор (NPK 20-20-20) два пъти месечно. Веднъж месечно поливането се извършва с чиста вода, за да се отмият натрупаните соли от торовете. Продължете да торите докато започне цъфтежният цикъл. След прецъфтяване цветоносните стебла на фаленопсиса се изрязват до нивото на розетката или до втора спяща пъпка, от която може да се появи разклонение, което ще ви радва още няколко седмици с цвят.

                   

Като обобщение най-основните правила за отглеждане на орхидея фаленопсис са:

 -Ярка непряка слънчева светлина;

-Поливане, когато коренчетата придобият сребрист цвят, обикновено на 7-10 дни;

-Торене с балансиран тор, специално за орхидеи;

-Пресаждане, когато цъфтежът е приключил. Обикновено се извършва от една до три години.За поръчка ►ТУК


http://www.plants.bg/orhidei

http://www.plants.bg/orhidei/orhidei-falenopsis