Тревната площ е "килимът" на градината. Той допълва цялостния й вид и затова с него трябва да се подхожда  много грижливо. 

             

Тревните семена е добре да бъдат засeти върху подготвена почва. За целта тя трябва да бъде обработена и наторена. Много  важно  e предварителното изравняване на повърхността. Едва след това може да се пристъпи към сеитба.

Имайте предвид, че не трябва да се сеят семена само от един тревен вид, а тревни смески, които съдържат едногодишни и многогодишни треви.

Разнообразието от тревни смески е голямо. Ето защо първо трябва да знаете какво е предназначението на тревната площ. Някои от видовете са:

-Тревна Смес - Универсална - тази тревна смес е с универсално приложение за изграждане на нови площи, подсяване и бързо озеленяване. Подходяща за всякакви терени. Устойчива на утъпкване, със средно изискване за поддръжка. 

За поръчка и  повече информация  ТУК

             

-Тревна Смес - Слънце - с висока сухоустойчивост,  използвайте я за сухи и слънчеви терени.

  За поръчка и  повече информация  ТУК

               

  -Тревна Смес - Сянка - пригодена за сенчести и полусенчести места с широка сянка.

  За поръчка и  повече информация  ТУК

               

  -Тревна Смес - Сахара - тревна смес със силна устойчивост на засушаване, наситен зелен цвят и фина структура. Притежава добра устойчивост на упъпкване, което я прави отличен избор за ливади, паркове и градини, изложени на директна слънчева светлина. Използва се и като оръжие срещу ерозията.

  За поръчка и  повече информация  ТУК

               

  -Тревна Смес - Спорт - Тревна смес, която е силно устойчива на утъпкване и газене. Подходяща за всички видове спортни терени и площадки с висока натовареност.        

  За поръчка и  повече информация  ТУК

                 

  Сеитбената норма за 1 m2 e 30 gr  семена. Колко равна ще е тревната площ, зависи от равномерното засяване на семената. Това може да се постигне по следния начин: върху площта, която се засява, се огражда периметър от 1m2  с помощта на колчета и канап. След това се претегля необходимия грамаж семена и се разпръскват равномерно върху отмерената площ. Така най-добре може да се прецени колко гъсто да се сеe. С помощта на гребло семената се заравят на дълбочина 1-1,5 см. След това площта се валира и полива, като се внимава семената да не се открият.

  При добре извършена сеитба, с качествени семена, след 8-10 дни площта се раззеленява.

  Поливането след засяването  е много важно за покълването на семето. Добре да се полива чрез дъждуване. Трябва да поливате рано сутрин или късно вечер, а ако засявате през лятото - по два пъти на ден. 

  През есента тревната площ има нужда от повърхностна обработка, т.е. чимът трябва да се бранува. Резултатът от такава обравотка е, че водата, въздухът и торовете проникват по-дълбоко в почвата. За да се получи по-голям ефект, трябва да се бранува в две посоки - надлъжно и напречно. Тревната площ трябва да се натори най-късно до началото на ноември. Торът трябва да се разпръсква равномерно, защото изгаря тревата.

  Последната коситба трябва  да се извърши края на ноември. Тревата се окосява на височина 4-5 см. Ниско окосената трева бързо измръзва, а високата се запарва.

  http://www.plants.bg