Една от причините, поради която цимбидиумът не цъфти, е несъблюдаването на температурния режим при отглеждането му в домашни условия. Цимбидиумът в дивата природа е планинска  орхидея, а в планината е хладно и има голяма амплитуда между дневните и нощни температури. Това трябва да се постигне и у дома, ако искаме  цимбидиумът да цъфти редовно. Годишното "разписание" за развитието и отглеждането цимбидиума е съобразено с края на цъфтежа му .

След като прецъфти,  цимбидиумът започва период на покой и за известно време спира развитието си. Точно тук е моментът да  му осигурите   температура 10-14 °C .

                                                       

В периода на покой поливането трябва да е съвсем умерено, а дори може да бъде заменено с пулверизиране. Подхранването се извършва със силно разреден тор веднъж месечно. Този период при едни цимбидиуми е януари - февруари, а при други чак до април. След това цимбидиумът се събужда и започва фазата на активен растеж.

                                                                                              

Никнат нови корени, нови булби . В този момент цимбидиумът има нужда от по висока температура 20-24 °C. В периода на активен растеж от март до юни, цимбидиумът се полива активно, опръсква се постоянно и се подхранва през поливка . За торене е желателно да се използва минерални течни комбинации или органичен тор, примерно щипка птичи тор на 1 л. вода .

                                                                                    

От юни до септември цимбидиумът залага цветоносите. В този период е най-добре орхидеята да е навън, тъй като за този процес е необходима по-силна и ярка осветлина, както и  определена разлика между дневни и нощни температури. Тогава се натрупват и хранителни вещества в псевдобулбата и тя увеличава размера си .

                                                                                         

От края на септември поливането на цимбидиума се съкращава  до 1/3. Някой цветари устройват на орхидеята pH стрес - поливат субстрата с 0,01 % разтвор на сярна киселина. В резултат на това почвата в саксията придобива кисела pH реакция. Може  да подкиселите почвата и с други специални препарати. "Подхранването" със сярна киселина влияе благотворно на залагането на цветоносите на цимбидиума. Температурните амплитуди през денонощието, ярката светлина и нужното подхранване са необходими условия цимбидиумът да заложи цветоноси. Без тези условия той няма да цъфти!

                                                                                          

Цимбидиумът може да е навън до октомври. Предвид това, че е планинска орхидея, както споменах по-горе, той издържа на значително на по-ниски температури от останалите орхидеи, а именно до 5°C. Ако грижите по цимбидиумът са правилни, през септември - октомври той влиза в т. н. "Период на бутонизация". В този период благоприятната температура за него е 20-24°C, но не повече от 28°C, тъй като прекалената разлика в температурата може да доведе до окапване на пъпките (това впрочем важи за всички орхидеи). Важно е в периода на бутонизация и цъфтеж цимбидиумът да се отглежда на относително еднаква температура без големи колебания. Най-добре е, ако е в стая да бъде  прохладна. В това време цимбидиумът вече не расте, поливането е умерено, а подхранването се спира.

                                                                                          

След прецъфтяването температурата пак трябва да се понижи около 6-12 °C. Ако е необходимо пресаждане, сега е моментът за това.

Има още една причина, поради която цимбидиумът може да не цъфти - старите псевдобулби са отмрели, а новите още са прекалено млади и несъзряли. Младите булби  встъпват в период на цъфтеж чак на третата година.

Успех и много цвят пожелавам на всички любители на КРАЛЕТЕ!

Таня Георгиева

За поръчка  ►ТУК


http://www.plants.bg/orhidei

http://www.plants.bg/orhidei/orhidei-cimbidium

https://www.facebook.com/groups/1648047942117815/