Когато зимата си отива, настъпва най-красивият период, когато става цветно и красиво. За да бъде така и в дома ви – градината, двора, терасата – то непременно трябва да си купите луковици от кокичета, минзухари, лалета, нарциси, и всякакви луковични растения, които първи се показват през пролетта, за да направят интериора ни красив и цветен.

                            

Луковичните цветя е най-добре да се засаждат есен и пролет. Може да ги отглеждате в саксия или сандъче, не само в градината на двора. Тези цветя могат да се отглеждат и в стайни условия и имат продължителен цъфтеж. Цветна градина от пролетни цветя се прави лесно. Купете луковици от различни видове. Не струват скъпо и се размножават бързо. И всяка изминала година, ще стават все повече.

 Правила за засаждане на луковици в саксии и сандъчета:

   1.Първо направете дренаж в съда, в който ще засаждате луковиците.За целта са ви нужни камъчета или начупени парчета от глинени саксии. Дренажът е желателно да бъде около 2 - 3 см.

 2.Постелете парче от нетъкан текстил. Така ще се предпази промиването на почвата, когато поливате цветята

  3.Добавете 4-5 см пръст.

4.   Ако комбинирате луковиците от различни видове, то ги подредете. Първо по-едрите луковици - това са нарцисите и лалета, например. След това сложете един пласт пръст и тогава наредете по-малките луковици, например минзухар  като се стараете да се падат между големите.

                                   

     Луковиците се подреждат една до друга, ако са в саксия или сандъче. Ако са в градината – оставете място между тях. Ако ще оформяте красива комбинация  от различни видове, то в най-външната страна наредете луковиците на най-ниските цветя, а към вътрешността по-високите. За да бъде не само красиво, а и високите да не засенчват ниските растения.

          Покрийте с поне 3 см почва, но ако съдът позволява и повече. Може да добавите и мулч за запазване на влагата


                       

За всички, които са закъснели и времето е топло, опитните градинари са измислили как да се имитира зима и студено време, за да се повлияе на луковиците. Те се слагат в мрежеста торбичка и се поставят в хладилник. Важно е да нямат допир до храната, плодовете и зеленчуците в него.  Престояват в хладилника 2-3 седмици и след това се засаждат.

Друг метод за отглеждането на луковични цветя в дома, е луковиците да се поставят в съд с вода. Тя трябва да покрива 1/3 от луковицата. Съдът стои на тъмно и хладно място между 4 и 8 седмици. След това се поставя някъде на по-топло и светло.

                   

За красиви и здрави цветове, купувайте качествени луковици от специализираните борси за цветя, където са съхранявани правилно. Подновявайте и допълвайте градината с нови растение всяка година при нужда. Често при неправилно обгрижване луковиците изгниват или биват изядени от  вредители. Купете много луковици. Съчетаването на луковици от различни видове цветя и цъфтящи по различно време дава възможност да направите уникални цветни композиции на двора или в градината на терасата.


За поръчка ТУК

http://www.plants.bg/lukovici-za-gradinata