МЕНЮ
Кошница

Фасул

Фасулът е едногодишно растение, което спада към род Фазеолус. От този род са известни много културно форми. У нас като градиснки култури се отглеждат видовете: обикновен и многоцветен фасул. Многоцветният фасул обрзува високо, увивно стъбло. Цветовете са едри, бели или интензивно червни, събрани на големи съцветия. Чушките са груби, с 'лико' и пергаментов слой. Формите с обагрени цветове се използват за декоративни цели. Обикновеният фасул се отглежда като полска култура за зърно и като градинска за зелени чушки. Най-важните отличителни признаци на градинските сортове са особените качества на младите чушки: те са крехки, без лико и без пергаментов слой откъм вътрешната страна.

Ботанически особености - Главният корен на фасула е слабо развит и не отива на голяма дълбочина. Страничните корени по дебелина и  дължина са еднакви с главния корен. Основната коренова маса е разположена на дълбочина 30-40 см и само отделни корени достигат до 1 м дълбочина. Общо взето, фасулът има слабо развита коренова система. Семеделите на обикновения фасул излизат на повърхността за разлика от тези на граха и многоцветния фасул, които остават под повърхността на почвата. Цветът на семеделите бива жълт, жълтозелен или зелен. Стъблото е ръбесто, разконено и достига на различна височина.Първата двойка листа на фасула се състои от две листчета със сърцевидна петура. Същинските листа са състоят от три отделни листчета. Големината и формата на листчетата и дължината биват различни в зависимост от сорта. Различните сортове има различно оцветени листа -  светлозелени, зелени и тъмнозелени. Цветовете са събрани по 2-8 в съцветие и са разположени в пазвите на листата. При някои сортове, на които дръжките на съцветията са дълги, цветовете излизат над листата. Цветовете са двуполови. При градинските фасули, когато чушките се берат многократно, цъфтежът продължава 40-50 дни. Чушките при различните сортове  по форма, гомина и цвят се различават. Преобладава дължината от 8 до 10 см, но се срещат и по-дълги. По форма биват плоски, полуплоски, цилиндрични, прави, слабо извити, спровидни. Семената са твърде разнообразни по форма, големина и окраска. По форма биват кълбовидни, елипсовидни. продълговати, цилиндрични, бъбрековидни, плоск, полуплоски. Цветът варира в много широки граници - от бял до интензивно червен и черен. Освен това те биват едноцветни или пъстри. Абцолютното тегла на семената се движи между 150 и 1100 грама. Кълняемостта се запазва 4-5 години.

Изисквания към външните условия - Фасулът е тололюбиво растение и за пълното си развитие и плододаване изисква значително количество топлина. Семената му започват да поникват при температура 8-10 °C. Най-бързо поникват при по-високи температури-над 20°C. Растенията загиват при -1°C. При поникването на семената е необходима много влага. В полето фасулът  в зависимост от топлината и влагата пониква за 7-14 дни. Вегетационният период  за различни сортове трае от 45-55 дни, а до узряването на семената- от 90 до 100 дни. Градинският фасул успява най-добре в райони с мек, прохладен и влажен климат. Фасулът не понася сухите и силни ветрове и големите горещини.

Изисквания към почвата - Към почвата фасулът не е много взискателен, но рагира много силно на почвената реакция. Развива се най-добре върху топло глинесто-песъчливи почви, леки черноземи, речни наноси и богати с вар почви. Почви с близка подпочвена вода, както и места, върху които се застоява водата, са също неподходящи, ако не се дренират. Градинския фасул реагира добре на наторяването. Устновено е , че най-добри резултати се получават ори торене с 25 кг амониев нитрат, 30 кг суперфосфат и 20 кг калиев сулфат. Фосфорните и калиевите торове се внасят на два пъти - една половина преди сеитбата, а другата - в началото на цъфтежа.

Сеитба - Сеитбата на фасула се извършва през април, когато почвената температура се повиши поне на 8-9 °C. За удължаване на реколтата на зелен фасул се препоръчва сеитба на етапи. Тя се извършва през 7 дни, като се започне от 15 април и продължи до 15 май. Сеитбата на пролетните посеви се извършва от 1 до 20 юли. Семената се засяват на дълбочина 4-5 см. При сухи и рохкави почви може да се сее и по-дълбоко 7-8 см. Количеството на декар зависи от големината им, от начина на засаждане и от , междуредовото пространство. Количеството на семената на декар е в зависимост от едрината им, от начина на сеитба и от междуредовото пространство.

Беритба - Стопанската зрелост на зеления фасул настъпва, когато чушките достигат нормалната за сорта големина, но са още млади, крехки и зърната в тях не са по-големи от 8 мм дължина. Това настъпва  12-15 дни след цъфтежа. При забавяне на беритбата месестата част загрубява, зърната наедряват и чувствително се влошава качеството. Беритбите обикновено се извършват през 4-5 дни. Бере се внимателно, за да не се повреждат стъблата. Добивът от декар в зависимост от сорта и положените варира от 800 до 1600 кг.

Често срещани болести:

              Антракноза по фасула            

БОРДО МИКС 20 ВП


Мозайка по фасула

   ДЕЦИС 2,5 ЕК


  ДЕЦИС 2,5 ЕК - 50 ml


  ДЕЦИС 2,5 ЕК -20 ml

 

Няма добавени продукти в тази категория.