МЕНЮ
Кошница

Моркови

Ботанически особености - Морковът е двегодишно растение - през първата година образува използваемата за храна част, кореноплода, през втората-цветоносното стъбло. Морковът принадлежи към най-ценните зеленчукови растения. Неговите кореноплоди са богати на витамини, особено на каротин, на захари-захароза и глюкоза-и на минерални соли, съдържащи калции, желязо, фосфор и други полезни вещества. Те се ценят между другото и поради това, че сравнително лесно се запазват в свежо състояние през зимата. Кореновата им система нараства бързо и се развива много добре, като основната й част се разполага на дълбочина около 60 см. Кореноплодът се образува благодарение на разрастването на горната част на корена и подсемеделното коляно, в които се натрупват запасни хранителни вещества. Листата са събрани в розетка. Те са сложноперести, нарязани, окосмени и са приспособени да издържат засушаване. Семената са плоско елипсовидни с надлъжни ръбчета, с космици и кукички. За по-лесна сеитба се очистват от кукичките с огрухвачи и така се продават. 

Изисквания към външните условия -  Морковът обича прохледният климат. Семената започват да поникват на температура 3-4 градуса. Кълновете издържат до -3 градуса.

Изисквания към почвата - Морковът е взискателен към почвената влажност, особено при поникване на семената и през първите фази на растежа. По-късно е сравнително сухоустойчив и по-малко взискателен, но при умерена и равномерна почвена влажност през вегетацията дава по-висок и по-качествен добив. Много отрицателно реагира на засенчване-нуждае се от добро слънчево греене.  Най-подходяща за моркова е леката глинесто-песъчлива структурна почва с добър въздушно-газов режим. При недостиг на азот се забавя растежът на листата. Фосфорът е особено важен за младите растения. Недостигът на калии повишава чувствителността на растенията към болести.

Засаждане - Морковите се засяват на по-широки или по-тесни високи лехи или на кавали, чиято горна повърхност е добре изравнена. Сее се началото на Март до средата на Юни. По-късните посеви дават по-качествени кореноплоди, но добивите са по-ниски. Практикува се и предзимен посев на морковите- 2-3 седмици преди настъпването на зимните студове(декември). Засаждат се около 600 гр/дка. семена

Прибиране - В началото на юни, когато кореноплодите са дълги 5-6 см и дебели 1-1,5 см, започва прибирането за връзки. Извадените кореноплоди заедно с листата се отърсват от почвата и се връзват по 10-15 във връзка. Масовото прибиране на моркови става през есента, в края на октомври-началото на ноември. С това прибиране не трбва да се избързва, защото при по-топло време се затруднява съхранението на кореноплодите.

Средния добив на моркови при добро гледане е 3500-4500 кг/дка.

Често срещани болести:

   

Краставична мозайка по сенникоцветни растения

Моспилан 20 СП

Санмайт 20 ВП


      Листен пригор по моркови


ДИТАН М 45


  Черно гниене по моркови


ДИТАН М 45


              Мана               

     БОРДО МИКС 20 ВП

    

      Брашнеста мана  

  ТОПАЗ 100 ЕК     


Няма добавени продукти в тази категория.