МЕНЮ
Кошница

Патладжан

Ботанически особености - Патладжанът е едногодишно растение. Кореновата система е брадеста и достига дълбичина 80-90 см. Главната част на корените са разположени в почвен пласт от 20 до 40 см. Стъблото е разклонено и в зависимост от сорта достига на височина от 60 до 150 см. Листата има удължено яйцевидна, овална или яйцевидна форма. Цветовете са двуплодни. Плодът е лъжлива ягода.Семената са светлокафяви, бъбрековидни, неокосмени. В 1 грам обикновено има 200-250 семена. Кълняемостта им се запазва 5-6 години. 

Изисквания към външните условия - Патладжанът е топлолюбиво растение и се развива по-бавно. Оптимална температура за поникване на семената е около 22-24 градуса. Най-благоприятна температура за развитие на растенията е 25-28 градуса. Патладжанът е светлолюбиво растение и не понася отглеждане като подкултура в овощни градини и други засенчени места.

Изисквания към почвата - Към почвата е много взискателен. Отглежда се успешно на богати, наносни, пропускливи почви, съдържащи достатъчно хумус. Неподходящи са киселите и силно алкалните  почви. Патладжанът дава много добри резултати на новообработените почви. 

Отлгеждане - Патладжанът се отглежда за ранно и средно ранно производство. Отглежда се чрез разсад.

  1. Ранно полско производство - Отглеждане на разсад - Семената се засяват в топли парници в края на януари или началото на февруари. При отглеждането на разсада особено внимание се обръща на режима на въздушната влажност. Въздухът в парниците трябва да бъде сух с относителна влажност 50-60 %. Крайно неблагоприятни условия за развитието на разсада се създават при висока или ниска температура в съчетание с висока влажност на въздуха и почвата. Когато растенията образуват два същински  листа (началото на март),  те се пикират в полутопли парници. Препоръчително е да се пикира в пластмасова саксийка. Засаждането става на растояние 70 см между редовете и 40 см в реда по средата на южния или източния  склон на кавала. Първата грижа след разсаждането е посаждането. То се извършва след 5-6 дни. Подхранването се извършва след като растенията са се прихванала добре - около 20 дни след разсаждането, а второто и третото се правят през 15-20 дни. При първото подхранване се дават фосфорни и азотни торове, а при следващите-предмно азотни.Прибирането на реколтата на патладжана започва около средата на юни, когато плодовете достигат характерната за сорта големина и окраска. Добив - 4-6 т/дка. 
  2. Средно ранно производство - Засяването на патладжана се извършва в първото десетилетие на март в поли-топли парници. Торовият пласт е около 30 см, а почвеният-около 18 см. Сеитбената норма е намалена около 5-7 семена под парникова рамка. Производството на разсада съвпада с подобряване на слънчевото греене и с повишаване на температурата. Все пак рогозките редовно се отстраняват сутрин и се поставят привечер, а през топлите и тихи часове на слънчевите дни се отстраняват и парниковите рамки за няколко часа. Засаждането на патладжана се извършва през първата половина на май на разстояние 70/40 см. Патладжаните  се засаждат малко по-дълбоко, отколкото са били в парника. Непосредствено след засаждането те се поливат умерено с течаща вода около 25 м2. През вегетацията грижите за посевите са подобни на тези при ранното полско производство. Важна грижа при отглеждането на патладжана е подхранването с органични и минерални торове. Реколтата се прибира преди падането на първата есенна слана. Добивът варира и е в зависимост от сорта и от условията на отглеждането. При подходяща агротехника може да се получи среден добив  от 4 до 5 т/дка.
                                                                                                            

                                                                                                    Често срещани болести:

          Aлтернария (кафяви листни петна)                 

              Сиво гниене          

                                                                                                      

                                                                                        

Няма добавени продукти в тази категория.