МЕНЮ
Кошница

Алабаш

Особености и изисквания към външните условия - Алабашът е двугодишно растение. През първата година стъблото на алабаша е късо и връхната част се разраства в стъблоплод. Месестата му част е крехка,нежна и сладка, но със застаряването загрубява. Отличава се с високо съдържание на витамин С.

Сортове - За ранно отглеждане през пролетта се използват сортове на алабаша с дребни стъблоплоди и с къс вегетационен период като Дворски бял. Ранния сорт на алабаша се развива за 70-80 дни. За есенно производство на алабаш се отглеждат по-късни сортове с едри гуглии.

Отглежадане - Отглеждането става на разсад. Закаляването на разсада, не бива да прадължава повече от 4-5 дни, тъй като ниските температури предизвикват преждавременно стрелкуване. Не трябва да се използва и застарял разсад, който когато, пролетта е прохладна, с продължителни ниски температури, бързо образува цветоносни стъбла, без да образува гуглии. За да се осигури разсад от ранен алабаш за 1 дка площ, е необходимо да се засеят около 80 g семена.           

Засаждане - Ранният  алабаш се разсажда на открито в началото на април, най-рано в края на март, след като са минали крайните застудявания, които стимулират струлкуването, на разстояние 30/25 см. За 1 дка се засаждат около 10 000-11 000 растения. Късният алабаш се разсажда през първата половина на юли, на разстояние 60/30 см.

Грижи - Колебанията на водния режим на почвата предизвиква напукване на гуглиите на алабаша, а засушаването- загрубяване на месестата им част. Затова почвата трябва да се поддържа винаги равномерно навлажнена, особено през периода на образуване на гуглиите на алабаш.

Прибиране - Ранният алабаш се прибира, когато гуглиите достигнат 7-10 см. в диаметър. Това обикновено е през май. Късният алабаш се прибира, когато гуглиите спират растежа си, късно през есента- ноември.

Често срещани болести:    

              Мана  по кръстоцветни култури               

РИДОМИЛ ГОЛД МЦ 68 ВГ

КОРСЕЙТ Р ДФ

   Черно, мокро, бяло, кореново, сухо стъблено  гниене 

       Топсин М 70 ВДГ - 20 грама

       Топсин М 70 ВДГ - 50 грама


Няма добавени продукти в тази категория.