МЕНЮ
Кошница

Маруля

Ботанически особености - Марулята е едногодишно растение с много бърз растеж. Със съдържанието си на белтъчни вещества, витамини и минерални соли тя е ценна зеленчукова храна, особено през пролетта. Най-желани от нашия консуматор са два вариетета-салата маруля и главеста салата. Коренът расте бързо и в горната си част е надебелен. Разклонен е доста, но страничните разклонения са разположени плитко. Стълблото отначало нараства много бавно на височина. През вегетативната фаза е скрито между листатана главата. Това дава възможност да се образува листната розетка и главата. В горната си част то е разклонено. Листата на марулята са големи, кръгли до елипсовидни, гладки или накъдрени, с различни оттенъци на зелената окраска, нежно маслена или хрупкаща консистенция. Семената са дребни, плоски, с ветреновидна форма, сребристобели ил кафеникавочерни в зависимост от сорта.

Изисквания към външните условия - Салатата е студоустийчиво растение. Расте и при температура 5 °C, но оптималната температура e 15-20. Студоустойчивостта на отделни сортове не е еднаква. За това едни от тях могат да зимуват на открито, а други не. При високи температури семената на някои сортове не поникват. Затова при сеитбата през август , лехите трябва да се поливат със студена вода и да се покриват с розетки, докато започват да поникват семената .

Изисквания към почвата - Към почвената влажност марулята е взискателна - оптимална е постоянната умерена влажност. Зaсушаването предизвиква угнетяване на растенията и при дълъг ден бързо стрелкуване. Взискателността към почвеното плодородие се дължи на бързия растеж, късия вегетационен период и сравнително слабата коренова система. Най-добре се отглежда на дълбока, влагоемна, рохкава, глинесто-песъчлива почва, богата на органични вещества. Изключително полезно е влиянието на азотните соли, които активизират растежа на растенията. Фофора увеличава ранозрелостта.

Отглеждане -  За пролетно отглеждане на маруля и главеста салата семената се засяват в полутопъл парник съответно 15-20 януари-марулята и малко по-късно края на януари главестата салата. Засяват се по 2-3 гр. семена на една рамка. За разсаждане на площ от 1 дка трябва да се отглеждат 10-15 рамки разсад. За презимуване  марулята и главестата салата се сеят на открити, добре огрявани от слънцето лехи. Зимната главеста салата трябва да се сее началото на септември за северните райони и към средата на септември за южните. Зимната маруля се сее в началото на септември. На 1 м2 от лехата се сеят 1,5-2 гр семена; 40-50 гр. са достатъчни за отглеждане на разсад за 1 дка. Разсадът става готов за засаждане 30-40 дни след поникването.

Засаждане - Пролетната салата се разсажда през март, зимната-около средата на октомври, есенната салата-около средата на септември

Грижи през вегетацията -  След подсаждането и окончателното прихващане растенията се подхранват с 10-15 кг на дка амониева силитра. Рядко се полива, но когато има период на засушаване, извършва се поливка с течаща вода.

Прибиране - Пролетната маруляс е прибира през май и юни, пролетната главеста салата-началото на май, а също и през втората половинана април. Зимната маруля се прибира  през април, зимната главеста салата-през втората половина на март и в началото на април. Есенната маруля и главестата салата се прибират октомври-ноември.

От марулята може да се отглеждат 7000-8000 стандартни растения от дка, от главестата салата9000-10000 растения от дка, от зимната главеста салата12000-15000 растения от дка. 

Често срещани болести:

               Мана  по листни зеленчуци              

РИДОМИЛ ГОЛД МЦ 68 ВГ

КОРСЕЙТ Р ДФ

Верита ВГ

  Кореново гниене

       Топсин М 70 ВДГ - 20 грама

       Топсин М 70 ВДГ - 50 грама

     Антракноза по салатата

       Топсин М 70 ВДГ - 20 грама

       Топсин М 70 ВДГ - 50 грама

Няма добавени продукти в тази категория.