Повечето озеленители рано или късно се сблъскват с проблема как да разкрасят сенчестите места в двора си, без това да нарушава единството на цялата композиция. Важното тук  е да се подберат растения, на които не им е необходима слънчева светлина. Ето някои от тях:

          

Хоста (Hosta sp.) - Хостата е много непретенциозно растение. Развива се добре при всякакви условия, но най-красива става на лека полусянка и сянка. Издържа на  засушаване, но предпочита свежа градинска почва. Страда от голите охлюви.

За поръчка и  повече информация  ТУК

        

Хортензия (Hydrangea Sp.) - добре позната е  и винаги изглежда перфектно в сянката. Дори малко слънце да я огрее за повече от час-два, листата й бързо се свиват и повяхват. Съществуват голям брой видове и сортове хортензияТова растение вирее на кисели почви и страда от преполиване. Хубаво е да го подхранвате с тор за цъфтящи през целия вегетационен сезон.

За поръчка и  повече информация  ТУК

         

- Аукуба (Aucuba japonica) - Вечнозелен храст, който се цени основно заради големите, лъскави листа и червените плодове. Засажда се като единично растение или в група с други видове. Особено популярна е пъстролистната форма на листата 'Variegata'. Отлично решение за освежаване на сенчестите части от градината, където повечето от другите растения с пъстри листа се развиват трудно или губят част от яркостта си. Трябва да имаме предвид, че растението става доста голямо и може да закрие други по-малки видове. Понася добре подрязване. 

За поръчка и  повече информация  ТУК

    

- Камбанка (Campanula sp.) - красиво и нежно цвете – истинско бижу за Вашата градина. Не е капризно и се отглежда лесно, а в замяна на Вашите грижи ще ви се отблагодари с богат цъфтеж. Подходящо е за отглеждане в сандъчета на балкона, в саксия у дома или в допълнение към алпинеум или леха като бордюрно растение. Цъфти от пролетта до късно лято.

За поръчка и  повече информация  ТУК или ТУК

Добави описание     

-Импатиенс (Impatiens sp.) Цъфти обилно от ранна пролет до късна есен с ярки бели, оранжеви, розови, червени, лилави цветове и техните нюанси. Предпочита сенчести или с шарена сянка места. Силно водолюбиво растение. То е едно от малкото, които е много по-лесно да уморим от засушаване, отколкото от преполиване.  За предпочитане са леки и плодородни почви и субстрати с добри дренажни свойства.

За поръчка и  повече информация  ТУК

      

http://www.plants.bg