Отглеждане на Живи камъчета (Lithops sp.)

Живи камъчета (Lithops sp.)

Семейство: Аизонови (Aizoaceae)

 

Произход: Южна Африка

 

Обща информация: Литопсите (Lithops) представляват род сукулентни растения, разпространени само в Южна Африка. Растенията от този род носят популярното наименование „живи камъчета”, тъй като в еволюционното си развитие те са приели формата, размера и цвета на песъчинките и скалите от заобикалящата ги среда. Сливайки се със средата си, те избягват това да бъдат намерени и изядени от животни. Съществуват 38 вида литопси, които имат множество подвидове и вариации.

  

Клъстър литопси в естествения си хабитат.


Светлина: Тези растения растат из южноафриканските пустини, където продължителността на светлата част от денонощието през цялата година варира между 10 и 12 часа. Естествено, толкова продължителна осветеност е почти невъзможна за нашите географски ширини, но затова трябва да им осигурите най-светлото място от Вашия дом, за да се чувстват комфортно. Най-добре ще е да имат над 6-7 часа директно слънцегреене през пролетно-есенния период.

 

Засаждане: Както по-горе споменах, тези растения живеят в пустините на Южна Африка и затова техният почвен субстрат трябва да се подбере много внимателно, за да може да се доближи до този в техните местообитания. За да им се понрави, той трябва да е много песъчлив и каменист. Хубаво е, пясъкът да заема половината от частта на почвата в субстрата, а останалата половина да е заето от по-едри частици (камъчета). Аз препоръчвам вместо камъчета да се използват минерали (лава, пемза, зеолит).


  

Клъстър литопси, отглеждани в саксия.


Поливане: Отново заради хабитата, в който живеят, те имат изключително специфични изисквания относно поливането. През периода от края на октомври до края на март включително, те са в период на зимна стагнация (покой) и тогава не трябва да се поливат изобщо, тъй като в противен случай ще изгният. Поливането им започва към средата на април и продължава до към средата на юни, и се извършва веднъж на период от 10-14 дена, в зависимост от времето. След това поливането им отново се преустановява за няколко седмици, тъй като тогава те са в своята лятна почивка. През средата на август поливките се възобновяват, като това продължава до края на октомври, отново на период от около две седмици. През този период те и цъфтят.

 

Торене: Заради краткия си период на растеж, изключително неплодородните почви, в които те процъфтяват и сравнително незначителната си коренова система литопсите не само, че нямат нужда от торене, а то даже може да бъде противопоказно.

 

Грижи (общи): Литопсите не изискват някакви особени грижи. Важно е да се спазват само няколко правила. Първото е да са изложени на минимум 6-7 часа директно слънцегреене. Нужно е също е да се спазват и правилата за поливане и периодите им на покой, за да останат живи. Ако всичко това е спазено, ще се радвате на хубави растения с прекрасни слънчеви цветове.

 

Грижи през зимата: През зимата трябва да бъдат на сравнително светло място, с температурен диапазон 8-18 градуса, и без поливане. Края на зимата растенията се „пукат” и с настъпването на пролетта изкарват нов чифт листа, а понякога даже изкарват и две нови стъбла, като старите им изсъхват.Типичното „пукане” на живите камъчета. В основата се разкрива новият чифт листа.

  

Цъфтеж: Живите камъчета цъфтят през месеците септември и октомври, когато е и пролетта в Южна Африка. Техните цветове издържат сравнително дълго за сукулентно растение и траят над две седмици, като са или жълти, или бели, в зависимост от вида на растението.


 

 

Размножаване: Живите камъчета се размножават само и единствено със семена, като това се извършва само от професионалисти, тъй като в млада възраст те са изключително капризни. 

 

Болести и вредители: Като цяло те не са апетитна хапка за вредителите ни тук. При голяма популация на гъсеници може някоя да си ги гризне, но това ще бъде изключение. Но за сметка на това са много податливи на гъбични и бактериални инфекции, както и на гниене, в следствие на преполиване. По тази причина е хубаво веднъж месечно (в месеците, в които се поливат) да се поливат с фунгицид.

 

Най-известните видове литопси са: Lithops aucampiae, Lithops bromfieldii, Lithops dorotheae, Lithops fulviceps, Lithops hallii, Lithops hookeri, Lithops julii, Lithops karasmontana, Lithops lesliei, Lithops marmorata, Lithops optica.

 

„Фалшиви” живи камъчета: По магазините се продават много растения под името „живи камъчета”, но истината е, че живи камъчета са само представителите на род Литопс (Lithops). Лъжливи живи камъчета, например, Fenestraria rhopalophylla, Titanopsis calcarea, Faucaria tigrina, Faucaria felina subsp. tuberculosa , както и зелената и розовата форма на Pleiospilos nelii.

 Faucaria tigrinaFaucaria felina subsp. tuberculosa Fenestraria rhopalophylla 


 

Зелен и розов Pleiospilos nelii.


Titanopsis calcarea

Сходни етикети

Живи камъчета lithops литопси сукуленти

Коментари