Естественото обитание на орхидея ванда е Югоизточна Азия, поради което  предпочита ярка светлина и висока влажност на въздуха. Тази орхидея е доста атрактивна с разнобразието си от цветове. Най-разпространите видове са vanda, ascocentrum и ascocenda. Грижите за орхидея ванда са прости, стига да се спазват някои ключови предпочитания на този вид орхидея.

                       

В естествената си среда вандите растат прикрепени по кората на дърветата или в пукнатините на скали. В домашни условия обикновено се отглеждат в кошнички със свободни корени, но това изисква ежедневно опръскване, за да се достави необходимата влажност на вандата. Честото поливане и опръскване при неправилно извършване може да доведе до гниене и смърт на орхидеята. Поради тази причина  се препоръчва отглеждането в саксии с едра фракция - чисти борови кори, които да задържат необходимата влага и същевременно да не задържат излишната вода.

                                              

Друг плюс на отглеждането на ванда в саксия е, че не се нуждае от всекидневно поливане, което намалява риска от загниване.Осветлението е от решаващо значение за правилното развитие и цъфтеж на вандата, но първо трябва да се определи от кой вид е тя.Има три типа ванди според формата на листата: каишковидна форма на листата, гладка закръглена със заострен връх, а  третия тип е хибрид между първите две - полугладки и закръглени листа. Като цяло всички ванди изискват ярка светлина, без да се причинява изгаряне на орхидеята. От типа на листата може да се ориентирате от колко точно светлина се нуждае вашата ванда. Ванда с гладки и закръглени листа се нуждае от най-много светлина, с полугладки и закръглени листа се нуждае от по-малко слънце, а  с каишковидни листа може да се отглежда и на полусянка. Най-доброто изложение за вандата вкъщи е южен прозорец с ефирни пердета, които да предпазват от слънчево изгаряне.

                                                 

Температурите, които изисква вандата са между 15°С до 35°С. През есента по-ниските нощни температури спомагат за образуването на цветоноси. Подходящата влажност на въздуха е между 65% - 85%, тъй като вандата е влаголюбива орхидея. Тя обикновено цъфти през пролетта и есента. В периода на цъфтеж трабва да се потдържа влажна. Когато вандата е в активен растежм трябва да се тори редовно с балансиран тор за орхидеи (NPK 20-20-20). През зимата торенето се извършва по-рядко. Важно е да се уточни, че преди да торите орхидеята трябва хубаво да намокрите корените, защото ако са сухи, това може да причини големи щети.Ако отглеждате ванда в саксия, пресаждането се извършва на поне три години в едри борови кори, като е добре то да се извършва през пролетта.


За поръчка ТУК


http://www.plants.bg/orhidei

https://www.facebook.com/orhideiavanda/