Красивата картина на един китен и поддържан  двор се нуждае и от красива рамка. Такава рамка може да бъде живият плет. Той би могъл да се направи от различни растения – широколистни и иглолистни. Живите плетове  имат не само декоративно, но и мелиоративно значение -  служат като преграда и изолация.

Растенията, които може да използвате, трябва да отговарят на следните изисквания:

- да понасят резитба

-да са с дребни листа

- да са с плътно облистване

- желателно е да използвате вечнозелени или полу-вечнозелени растения. Ето някои от тях:

- Чемшир (Buxus sempervirens) - Добре познато у нас вечнозелено растение с гъста листна маса. Класически избор за жив плет, лесен е за оформяне и поддръжка. Височината на плета зависи от Вашето желание – можете да подрежете растението  и сравнително ниско, за да оформите борюр около цветните лехи.

За поръчка и  повече информация  ТУК

       

Пираканта (Pyracantha sp.) - Изключително издръжливо вечнозелено растение, което е декоративно през всички сезони. През пролетта цъфти с бели цветове, а след това създава красиви и трайни топчести плодове в червено или оранжево, които се запазват през зимата. Сухоустойчив и невзискателен към почвата вид.

За поръчка и  повече информация  ТУК

      

Лъжекипарис (Chamaecyparis sp.) - Това е един чудесен и все по-търсен избор за вечнозелен жив плет. Прилича на кипариса, но е по-устойчив вид за нашите ширини. Има много сортове и форми, различаващи се  по багра и размери.

За поръчка и  повече информация  ТУК

       

-  Туя (Thuja sp.) - най-често приложение намира сортът Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Тези растения са издръжливи на неблагоприятни условия, но не обичат преовлажняване. Вечнозелени, нарастват бързо, като търпят подрязване и образуват плътни прегради.

За поръчка и  повече информация  ТУК

         

За засаждането на живия плет обикновено се изкопават траншеи, като растенията се засяват  в обогатена почва. Важно е траншеята да е достатъчно голяма, за да остане пространство за корените. Ако искате да направите  по-плътен жив плет, растенията се засаждат шахматно в два или повече реда на разстояние 20-30 см., а разстоянието между редовете  е 20- 40 см. (в зависимост от вида). Ако използвате дървестни видове разстоянието между и в редовете  трябва да е не по-малко от 40 см.

След засаждане, стъблата  трябва да се изрязват с ножица на височина 15-20 см. от корените (иглолистните се подравняват само отгоре). По желание може да се подрежат и на по-голяма височина, но за да отгледате хубав плет трябва да го сгъстите добре още от основата. Важна подробност след засаждане е доброто поливане и уплътняване на почвата.

Най-важната грижа за красив и плътен жив плет е резитбата. Повечето живи плетове трябва да се подрязват поне 3- 4 пъти годишно.  Всяка следваща година трябва да се съкращава 2/3 от листната маса на растенията. Страничните части трябва да се подрязват от долу нагоре. Добре оформения жив плет започва от височина 10-12 см. Резултатът никога не закъснява - правилна и  елегантна форма и по-голяма плътност.

http://www.plants.bg